Kaikki tapahtumat

Marja Viitahuhta & Ánnámáret

Teos on toteutettu yhteistyössä Ilkka Heinosen ja Turkka Inkilän kanssa.

On kuin Studio Mustanapan kellarikerrokseen olisi tipahtanut täysikuu. Pyöreälle levylle projisoitu mustavalkoinen videoteos Mánnu (Kuu) kuvaa sitä, miten kuu voi ottaa katsojan valtaansa. Pimeinä öinä voi kuvitella Staalojen, pahantahtoisten olentojen kulkevan pohjoisissa metsissä tai mielen sopukoissa. Saamelaismuusikko Ánnámáretin (Anna Näkkäläjärvi-Länsman) joiun sisältämät sanat kääntyvät: “Kuu – minä antaudun”. Joiun lisäksi kuullaan Ilkka Heinosen jouhikon karheaa ja viiltävää ääntä sekä Turkka Inkilän elektronisesti tuotettua äänimaisemaa. Videolla ja sen musiikissa kuljetaan sekä mielen sisäisissä että todellisissa Saamenmaan maisemissa, matkustaen sekä ihmisen että linnun perspektiivissä.

Teos jatkaa mediataiteilija Marja Viitahuhdan ja Ánnámáretin sekä Heinosen ja Inkilän monivuotista yhteistyötä ja sen myötä syntyneiden videoteosten sarjaa. Työryhmän yhteistyötä on nähty ja kuultu yhtäältä live-konsertteina (mm Flow festival, Kiasma -teatteri, Sajos) ja toisaalta videoteosten muodossa niin elokuvafestivaaleilla (Helsinki Film Festival, Novy Horizonty, Fredrikstad Animation Festival) kuin näyttelytiloissakin (Poriginal galleria, Titanik, Galleria Huuto). Videoteokset Jearrat máttaráhkus, Dolat ja Dološ niegut, ovat nähtävissä myös Yle Areenassa ja teos Nieguid Duovdagat puolestaan kuuluu Nykytaiteen museo Kiasman online -kokoelmaan.

Työryhmän yhteistyö on musiikin ja visuaalisen maailman kohtaamista ja niiden välistä dialogia. Teosten ytimessä on työryhmän koollekutsuja Ánnámáretin joiku ja jokaisen joiun oma sisältö; maailma ja aihe, jonka se paljastaa. Työmme on myös kulttuurien välistä, saamelais-suomalaista kokeellista yhteistyötä, jonka kantavia piirteitä ovat vastavuoroisuuden ja kuuntelun aspektit, luottamus, itsenäinen toiminta ja kokeilu. Toisaalta työskentelemme kukin itsenäisesti, yksin, ja toisaalta yhteisissä harjoitus-sessioissa, joissa soitamme ja harjoittelemme yhdessä. Meistä kolme asuu Helsingissä, yksi Nuorgamissa, joten suuri osa toiminnastamme perustuu myös etäyhteyksiin.

Työskentelyämme ja teoksiamme ovat tukeneet viime vuosina ja kuluvan vuoden aikana: Taike, Koneen säätiö, Avek, Alfred Kordelinin säätiö, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaiskäräjät.

Näyttely käynnistyy lauantaina 1.7. klo 12. Avajaiset pidetään klo 16–18. Ánnámáret osallistuu avajaisiin ja hän esiintyy lyhyesti joikaamalla soolona.

Taiteilijoiden yhteystiedot: