Kaikki tapahtumat

Nella Keskisarja & Tiina Valkeapää

Vesivärimaalauksia – Kellokas

Nella Keskisarja

Nella Keskisarja kokee olevansa maalari, vaikka onkin työskennellyt enemmän ympäristö- ja yhteisötaiteen parissa eri välinein ja materiaalein. Maalarin tapa ajatella välittyy kaikissa hänen teoksissaan.

Galleria Kellokkaassa Keskisarja esitteleekin pitkästä aikaa vesivärimaalauksiaan. Nämä uudet maalaukset ammentavat pohjoisen, etenkin Kolarin ja Muonion seudun luontokokemuksista

Keskisarjalle taide on kollektiivista, ja hän onkin tehnyt paljon yhteistyötä mm. Helsingin kaupungin virastojen ja laitosten kanssa ja tuottanut taiteilijaryhmien tapahtumia. Hän toimii aktiivisesti myös erilaisissa ammatillisissa taiteilijajärjestöissä ja -liitoissa.

”En osaa työskennellä yksin, en saa siitä tarpeellista voimaa tekemiseen. Teoksillani haen yhteyttä muihin ihmisiin, jaan kokemuksia. Jokainen teoskokonaisuus muovaa myös minua itseäni.”

Tiina Valkeapää

”Kasvit ja vesivärimaalaus ovat aina kiehtoneet minua. Veden ja värin kohtaamisessa on jotain lähes maagista.”

Perinteisesti ajatellaan, että akvarelli on tietynkokoiselle yleensä suorakaiteen muotoiselle paperille maalattu teos, useimmiten maisema tai kukka-aihe. Tiina Valkeapää maalaa kasveja, siinä hän jatkaa akvarellin traditioita ja hän maalaa myös pieniä teoksia, siinäkin perinne jatkuu. Mutta hänen maalaustensa kasvit –kuivuneet siemenkodat, luurankomaiset ohdakkeet tai hentoiset kukkien hahtuvat – ovat yllättävästi intiimejä ja maalattu ronskisti ja leveästi myös lähes monumentaaliseen kokoon.

Maalauksen lähtökohta on monesti kuivattu tai itsekseen kuivanut mikä tahansa kasvi, ei vain herttainen kuivakukka. Tiina Valkeapään maalaukset osoittavat vesivärimaalauksen elävän, hengittävän ja uusiutuvan rinta rinnan muun nykytaiteen kanssa. Tiina Valkeapään vesivärimaalauksissa on täysin uudenlainen tapa nähdä luonnonkasveja.

1990-luvun puolivälistä lähtien Tiina Valkeapää on työskennellyt myös ympäristö- ja kierrätystaiteen parissa. Valkeapää käyttää teosmateriaalinaan paitsi erilaisia luonnonmateriaaleja myös muovijätettä. Hän valmistaa siitä lähes perinteisen kuvanveiston keinoin sulattaen ja liimaten pienoisveistoksia sekä ympäristö- ja ekologisiin kysymyksiin kantaaottavia, esteettisesti kiinnostavia teoksia kuten MuoviMaan erilaiset versiot 2010-luvulta.

Merja Ilola, taidehistorioitsija

Teostiedot: Tiina Valkeapää, 
Piikkipensasputki 2015, akvarelli, 180 cm x 115 cm
Valokuva: Jussi Tiainen, 2016