Kaikki tapahtumat

Qvartetti – Hiljaisuus

Hyvinkääläinen neljän taiteilijan kokoonpano Qvartetti on toteuttanut yhteisnäyttelyitä useamman vuoden aikana, mm. Tallinnassa vuonna 2017. Ryhmän neljä erilaista tekotapaa ovat limittyneet näyttelyissä kiinnostavasti. Studio Mustanapan näyttelyn teemana on hiljaisuus kunkin taiteilijan kokemana. Hiljaisuus yhdistyy taiteilijoilla pohdiskeluun mutta myös hetkessä elämiseen ja yhteyden löytämiseen ympäristön kanssa.

Salla Lehtinen on hyvinkääläistynyt, helsinkiläislähtöinen kuvataiteilija. Hän työstää mieluiten kierrätettyä tekstiilimateriaalia ja yhdistelee eri tekniikoita installaatioissaan. Lehtiselle hiljaisuus on oman kehon ja omien ajatusten kuulemista. Studio Mustanapan näyttelyn teoksessa kotoisat, kierrätetyt sukat muodostavat pikselimäisen maiseman, jolle heijastuu kävelystä tai hengityksestä muistuttava rytmi videoprojisointina.

Maarit Malin-Pötry on kotoisin Padasjoelta, pienestä kylästä Päijänteen rannalta, ja asuu Hyvinkäällä. Teokset ovat pieniä puusta puukolla ja kirveellä veistettyjä karkeita veistoksia. Qvartetin näyttelyn teema Hiljaisuus muodostuu keväisen metsän ja rannan äänistä. ”Minun Hiljaisuudessani on kuvia äänistä … eikä niin kovin hiljaisista. Hiljaisuus merkitsee luonnossa olemisen rauhaa.”   

Tiia Orivuori toimii työkseen taidepedagogina. Omassa taiteellisessa työskentelyssään Orivuori vaihtelee eri tekniikoiden välillä, suurimmaksi osaksi tehden erilaisiin ryhmänäyttelyihin installaatioita. Studio Mustanapaan Orivuori tuo useamman sarjan meditatiivisia tussimaalauksia. ”Olen jo pidemmän aikaa etsinyt tapaa hyödyntää itselleni ominaisinta tapaa rauhoittua arkielämän stressitekijöistä maalaamalla. Vesiliukoisista tussinesteistä löysin vihdoin sen tarpeeksi nopean mutta tarkkaavaisuutta vaativan metodin, jolla pääsen nopeasti rauhoittumaan vain kuuntelemaan ja tarkkailemaan, mihin sivellin ja väri minua hiljaisuudessa vievät.”

Reijo Puranen on Pellossa syntynyt, nykyisin Hyvinkäällä asuva kuvataiteilija. Hän on piirtänyt lyijy- ja värikynillä teokset Studio Mustanapan näyttelyyn. Puranen on pohtinut teoksissaan käynnissä olevaa kuudetta sukupuuttoa ja tulevaa aikaa ihmisen jälkeen, palautuuko luonnollinen hiljaisuus. Puranen on myös pohtinut henkisyyttä, animismin ja muiden uskontojen merkitystä evoluution rinnalla. Surrealistinen huumori sopii tällaisiin piirustuksiin hyvin.

Maarit Malin-Pötry, Huilisti (yksityiskohta), 2020, puu, tuohi
Reijo Puranen, Krusifiksi Crucifix, 2020, lyijy- ja värikynät, 100×70 cm
Tiia Orivuori, Pyhä-päivä, tussimaalaus paperille, 40×50 cm
Salla Lehtinen, Olen tässä (yksityiskohta), 2020, sukat, kanaverkko, polyesterivanu, videoprojisointi, 110×60 cm