Kaikki tapahtumat

Taru Aromäki & Juho Rahikka – EXTINCTION DREAMHOUSE

Studio Mustanapa 30.10.-23.11.2021

Muistoja ja näkyjä ilmastonmuutoksen leimaamasta maailmasta – globaalista intiimiin ja unenomaiseen

Näyttelyssä Extinction Dreamhouse taiteilijat Taru Aromäki ja Juho Rahikka tuovat yhteen molempien uusinta tuotantoa.

Juho Rahikka on monialainen kuvataiteilija joka työskentelee videon, musiikin/äänen, valokuvataiteen ja lyhytelokuvan parissa. 

Taru Aromäki on kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa öljyvärimaalauksen ja tekstiilitaiteen parissa. Hän hyödyntää taiteessaan kierrätysmateriaaleja sekä keräilemiään ja löytämiään erilaisia esineitä.

Juho Rahikka, How Red Were the Roses, 2021, video, still-kuva
Juho Rahikka, untitled, 2020, muokattu valokuvaprintti, 15x10cm

Juho Rahikalta näyttelyssä nähdään musiikkia ja äänitaidetta yhdistäviä videoita, sekä valokuvia joista osaa hän on käsitellyt fyysisesti printtauksen jälkeen. Videoita näyttelyssä on kolme. Videolla Of Spring (1’32|2020) Rahikka yhdistää ambient-musiikin ja äänimaiseman Nasan tarjoamiin havainnekuviin maapallon keskilämpötilan muutoksista – vuodesta 1884 vuoteen 2019. How Red Were the Roses (4’46|2021) video ja ääniteoksessa staattinen kamera näyttää puiden latvuston läpi asuntoon siivilöityvän valon aaltoilua helteisenä kesäpäivänä, avoimista ikkunoista kantautuvien kaupungin äänien sekoittuessa hentoon kitaralla soitettuun melodiaan 2021 helleaallon aikana. But It Was All Strange (3’38|2021) on kotivideoista ja projektien ylijäämä materiaalista koottu montaasi, jolla välähdyksenomaisesti etenävät muistot katkeavat paikoin digitaalisen talletuksen artefakteihin.

Taru Aromäki, Munakuppi, 2021, linnunmuna, lampaanvilla, posliinikoriste, halkaisija 6 cm
Taru Aromäki, Perhoset III, 2021, puulevy, tapetti, kangas, rautalanka, 23×14 cm

Taru Aromäeltä näyttelyssä nähdään viimeaikaisia tekstiilitaideteoksia sekä löydettyjä esineitä, joista on koottu installaatio. Tekstiilitaideperhoset ovat valmistuneet käsityönä ompelemalla ja rautalankaa taivuttelemalla. Materiaali perhosiin on löytynyt muista ompeluprojekteista ylijääneistä kangastilkuista sekä maalauspohjien valmistuksessa hukkapaloiksi jääneistä pellavakangaspaloista. Perhosten kanssa installaatiossa nähdään löydettyjä esineitä, kuten vanhat tanssikengät 50-luvulta, merenrannalta poimittuja posliinipaloja, lintuemon hylkäämä muna vanhan talon ullakolta ja pala tapettia autiotalosta. Teippirullaa ja liimatuubia lukuunottamatta kaikki Tarun teoksissa käytetyt materiaalit ovat kierrätysmateriaalia tai omista kätköistä löytyneitä aarteita.