Kaikki tapahtumat

200 millisekuntia

Czinege & Laurinen
200 Milliseconds and Beyond

jos minä olen verbi, ei minulla ole aikamuotoa
ja jos niin olet sinäkin, et koskaan yhtä aikaa kanssani

’200 millisekuntia’ näyttelyn nimessä viittaa pyrkimyksiin määritellä yksilön tietoisuus nykyhetken kestosta ajan mittayksiköin, jakaa jakamaton laskettavissa oleviksi määreiksi. Toisaalta näyttelyn nimi on viittaus kaikessa läsnä olevaan muutoksen tilaan, joka jää välittömän havaintokykymme ulottumattomiin, mutta jota mekin olemme ja jossa alati ’tapahdumme’.

Czinege & Laurisen paikkasidonnaisessa installaatiossa laskeudutaan mustaan huoneeseen keskelle meneillään olevaa tapahtumista, jonka kokemiselle aika ei suo kiinteää kiintopistettä. Muuttuva tilanne on kuin määrittelemättömien prosessien outoa virtaa, toistuvaa jatkumoa, jossa yhtä havaintoa ei voi erottaa toisesta, mutta jossa silti ei ole mitään yhtä ja samaa.

Michal Czinege (s. 1980) on slovakialaissyntyinen kuvataiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Czinege käyttää installaatioissaan maalausta ja valoa usein vuorovaikutuksessa katsojan kanssa. Hän kyseenalaistaa totuttuja tapoja katsoa ja tuo keskiöön itsestäänselvyyksinä pitämiämme ilmiöitä, joiden merkityksen tulemme huomanneeksi vasta, kun niissä tapahtuu odottamattomia muutoksia.

Maija Laurinen (s. 1978) pohtii työssään ilmiöitä ja rajoja, jotka eivät ole saavutettavissa, mutta jotka siitä huolimatta määrittävät olemassaoloamme. Laurisen työskentely pohjaa monilta osin taiteen, tieteen ja filosofian yhtymäkohtiin. Hänen teoksissaan mm. liikkuva kuva, valo ja ajan kulku käyvät katsojan läsnäolon kanssa hiljaista keskustelua siitä mikä jää suoran havainnon ulkopuolelle.

Sekä Czinege että Laurinen ovat väitelleet Taiteen tohtoreiksi Slovakian kuvataideakatemiasta, ja molempien teoksia on ollut esillä kansainvälisesti, muun muassa Slovak National Galleryssa, Q21 at Museumsquartier Wienissä, Studio Hippolytessä Helsingissä ja viimeksi Joensuun taidemuseossa sekä MUU Helsingissä. Heillä on takanaan useita yhdessä järjestettyjä näyttelyitä, mutta ”200 Milliseconds and Beyond” on Czinege & Laurisen toinen näyttely taiteilijaparina.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Nurmeksen kaupunki.

https://michalczinege.com
https://maijalaurinen.com