Kaikki tapahtumat

Anne Golaz – JÄTTILÄISEN ASKELIN JA MUITA TARINOITA

Anne Golaz, Stairs, from the series, Jättiläisen askelin, 2020

Anne Golaz (s. 1983) on sveitsiläissyntyinen valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta ja opiskellut valokuvausta myös Veveyssä, Sveitsissä sekä New Yorkissa. Golaz on mm. Lapin taiteilijaseuran jäsen.

Näyttelyssä on esillä viimeisen neljän vuoden aikana kuvattuja valokuvateoksia, jotka ovat osa suurempaa teosta, Neljä tarinaa. Sarjan ensimmäinen osa sisältää valokuvia Sveitsistä ja Romaniasta. Teos Alternace (Vuorottelu) tehtiin yhdessä romanialaisten, lehmälaumojen kanssa työskentelevien kausityöntekijöiden kanssa Alppien laidunmailla. Kuvat on otettu sekä Sveitsissä että Romaniassa. Kuvat on sekoitettu keskenään, jotta katsoja ei voi selkeästi tunnistaa, mitkä valokuvat on otettu Romaniassa ja mitkä Sveitsissä. Tämä moniselitteisyys yhdessä voimakkaan esteettisen valon käytön kanssa antaa viitteitä arvoitukselliseen maailmaan, joka on puolivälissä maan ja taivaan välillä, aivan kuten vuoretkin. Paikka sijaitsee kuvaannollisesti kahden erilaisen kulttuuritodellisuuden välillä, missä elämä ”vuorottelee” vuodenaikojen mukaan.

Seuraavassa osassa on valokuvia Tyynen valtameren saarelta. Nämä valokuvat ovat henkilökohtaisia teoksia, jossa saarta ei dokumentoida suoraviivaisesti, vaan pikemminkin salaperäisenä paikkana. Esillä on myös valokuvia piirustuksista, jotka ovat tiiviimmin yhteydessä fiktioon, unelmaan ja mielikuvitukseen. La Casa Isla viittaa taloon, joka muuttuu saareksi, kun valtameren aallon rikkoutuvat rantaviivan yli ja aallot tulvivat kulkutielle. Saari on tällä tavoin vahva symboli etäisyydelle ja eristäytymiselle, muuttuen vaihdellen paratiisista vankilaksi.

Esillä on myös Pohjois-Suomessa kuvattuja valokuvia, jotka kuvaavat siirtymätilaa; lapsuudesta aikuisuuteen, jään sulamisesta vedeksi, kylmän lämpenemisestä tai elottoman esineen muuttumisesta kuvitteelliseksi olennoksi. Tässä on kyse etäisyydestä, yksinäisyydestä, karkotuksesta – mutta toisenlaisesta; kun poistut lapsuuden maailmasta ja sen leikkisyydestä, ei sinne ole enää mahdollisuutta palata.

Jättiläisen askelin viittaa lopulta kuvitteelliseen hahmoon, kuin jättiläiseen, joka kykenee ylittämään satoja maileja vain muutamalla askeleella, välittämättä rajoista ja todellisista etäisyyksistä. Ehkä ihmisillä, jotka asuvat satojen kilometrien päässä toisistaan, tai jollain muulla, joka on muuttanut asumaan tai työskentelemään ulkomaille, voi joskus olla toiveenaan kulkea sekunneissa järvien tai vuorten yli. Fantastinen ja epätodennäköinen ajatus, mutta kuitenkin toive, joka resonoi tällä hetkellä syvästi.

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 25.9.2020 klo 18-20!

Yhteystiedot: golazanne(at)gmail.com

https://www.lapintaiteilijaseura.fi/artists/anne-golaz/