Kaikki tapahtumat

Henri Tuominen – Punainen omenapuu

Galleria Napa 13.1. – 6.2.2024

Näyttelyni lähtökohta on henkilökohtainen. Aikaisemmin olen halunnut, että teokseni liittyvät johonkin ajankohtaiseen, yhteiskunnalliseen teemaan. Koetan nyt lähestyä maalaamista itselleni uudella tavalla, jossa aiheet kumpuavat omasta elämästäni. Uusien teosteni yhtenä innoittajana on toiminut suomen kielen sana kuolinpesä. Sana pitää sisällään kuoleman ja pesän, molemmat assosioituvat eri suuntiin: kuolema johonkin tuntemattomaan, tyhjyyteen, kaiken päättymiseen – pesä lämpöön, kotiin ja turvaan.

Olen kuvannut lähdemateriaalia maalauksiini keväällä 2022 kuolleiden vanhempieni rivitaloasunnon etu- ja takapihalla. Maalausten aiheena on puutarha, ihmisen luonnosta kulttuuriksi muovaama, rajaama ja kontrolloima intiimi pihapiiri, jossa kukaan ei enää tee pihatöitä eikä liiku. Näyttelyni keskiössä ei ole kuitenkaan vanhempieni kuolemaan johtanut tapahtumasarja vaan abstrahoidut, ekspressiiviset teokset, jotka käsittelevät alkamisen, kasvun, päättymisen ja jatkuvuuden teemoja arkisen pienessä mittakaavassa.

Galleria Napan näyttely on kuolinpesäaiheisten töitteni toinen osa. Ensimmäinen oli nähtävillä kesällä 2023 B-Galleriassa Turussa, ja viimeinen osa tulee esille Galleria Joellaan Turkuun maaliskuussa 2024.

Näyttelyn avajaiset Galleria Napassa perjantaina 12.1. klo 18–20.
Tervetuloa!

Taiteilijan yhteystiedot:

Kuvan teos: Punainen omenapuu, 2023, öljy koivuvanerille, 32 x 26,5 cm.