Kaikki tapahtumat

Juhani Tuominen – Ravintola Nabo helmi-maaliskuu 2022

Helvai Yakup Baban türbe on vanhan Istanbulin keskeisessä kaupunginosassa sijaitseva hautarakennus, jossa Helvai Yakup Baban rinnalla on kolme muutakin muistoarkkua. Türbe on osmaniturkkilainen hautarakennus; jossa on yksi tai useampi muistoarkku. Nimensä mukaisesti muistoarkku viittaa muistoon, ei vainajan varsinaiseen hauta-arkkuun. 

Yleensä türbet ovat hallitsijasuvun tai muiden ylhäisöön kuuluneiden henkilöiden hautahuoneita. Oma asiansa ovat uskonnollisten merkkihenkilöiden, varsinkin uskonnollisten dervissiveljestöjen johtajien hautarakennukset.  

Helvai Yakup Baba eli 1500-luvulla ja kuului ilmeisesti Bayram-dervissijärjestöön. Olen maalannut tästä samaisesta türbestä sarjan teoksia, joista tämä on yksi. 

Juhani Tuominen on Oulussa vuonna 1949 syntynyt taiteilija, joka asuu ja työskentelee nykyisin Rovaniemellä ja välillä Istanbulissa. Suomen Taideakatemian koulussa opiskelun (1970–1974) jälkeen hän on toiminut vapaana taiteilijana ja opettajana. Nykyistä aihettaan – osmaniturkkilaista hautarakennusta – hän on käsitellyt 1980-luvun jälkipuolelta saakka. Teoksissa kohtaavat hänen oma modernistinen taidetraditiotaustansa ja osmaniturkkilainen visuaalinen traditio sekä turkkilainen musiikki ja Istanbulin kollaasimainen tunnelma. 

Juhani   Tuominen on toiminut mm. läänintaiteilijana Oulun läänissä ja opetustehtävissä sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla että Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Jälkimmäisestä hän jäi eläkkeelle kuvataiteen professorin tehtävästä vuonna 2013. Tuominen toimii vapaana taidemaalarina. 

Teostieto: Sarjasta Helvay Yakup Baban türbe, 2016, akryyli kankaalle, 140 x 50 cm

Ravintola Nabo avoinna: ke – la klo 17-21  https://restaurantnabo.fi/