Kaikki tapahtumat

Leila Lipiäinen – kuukauden taiteilija

Leila Lipiäinen – VIHREÄ HUONE

Vihreän värin lämmin syleily tilassa, jota ympäröi valkoiset seinät, mustat huonekalut ja ulkona aavistus kevään tulosta. Talvi nielaisi kirkkaat värit luonnosta ja nyt värit palautuvat talven graafisen musta-harmaa-valkoinen värimaailman jälkeen. Siksi kaiken sen talvisen värittömyyden jälkeen on näyttelyn lähtökohtana vihreän huoneen tunnelma.

Korundin Kitchen & Cafén vihreä keidas inspiroi minua tuomaan esille grafiikan vedokset, jotka ovat carborundum-tekniikalla toteutettuja. Useita kerroksia, eri värejä samalle laatalle, jolloin tuloksena ovat vihreän eri sävyt. Valkoisella vedostettu teos, jossa aikaisemmin vedostetut kerrokset laatalta pyrkivät lähes huomaamattomasti esille – siellä on myös vihreää. Metsä-teoksessa on myös carborundum-vedoksen päälle vedostettu linolla. Teokset ovat vuosilta 2016, 2018, ja 2020.

Virta, 2016, carborundum syväpainopaperille. 1400€
Vaalea, 2018, carborundum syväpainopaperille. 1600€
Metsä, 2020, carborundum syväpainopaperille. 1400€

Grafiikan tekniikoilla voin ilmaista itseäni kaksiulotteisesti. Teen isoja pintoja grafiikkaa, kokeilevan grafiikan keinoin – linoleikkausta, carborundumia sekä ikiaikaista kivilitografiaa. Käyttämäni grafiikan tekniikat mahdollistavat suurpiirteisen ilmaisun. Se ei ole pientä ja tarkkaa.
Kokeileva grafiikka on yllätyksiä täynnä. Yhdistämällä carborundum-tekniikkaa ja linoleikkausta, vedostaen useampia laattoja toinen toisensa päälle syväpainopaperille, saa aikaa tuloksen, joka yllättää tekijänsä. Kuvat ovat abstrakteja, vaikka lähtökohta idealle olisi tunnistettavissa. Värit muuttuvat kerroksittain vedostaessa, toinen vaikuttaa toiseen. Kaksiulotteisesta tulee kolmiulotteinen vaikutelma. Kiehtovaa ja taianomaista. Vaikka grafiikka on tekniikkana monistamisen mahdollistava, näillä tekemilläni tavoilla teokset ovat uniikkeja (T.p.l ’a 1/1).

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen 

Leila Lipiäinen, Metsä, carborundum ja lino 2020. Kuva Lipiäinen.