Kaikki tapahtumat

Leila Lipiäinen – Pyörylöitä

Lapin Taiteilijaseuran Kuukauden taiteilija marraskuussa 2023

Olen maalannut litografiakivelle litotussilla, antanut litotussin välillä kuivua kalkkikivelle ja taas lisännyt mustaa tussia. Happokäsittelyn jälkeen kahdella kivellä vedostin vihreällä ja mustalla painovärillä sarjan pyöriviä muotoja ja toisen sarjan pelkästään sysimustia pyöreitä muotoja, ilmavasti pyörien ja leijuen. Nyt nähtävänä on 3-osainen sarja Musta pyörö vuodelta 2020, joka on ensi kertaa esillä tässä kokoonpanossa.

Muoto voisi tosin olla myös ympyrä, mutta pyörö sanana on pyöreämpi. Se on myös kunnianosoitus Taneli Europaeukselle (1820-1884), joka toi useita uudissanoja Suomen kieleen ja keräsi runonkeruumatkoiltaan runosäkeitä Kalevalaan jopa enemmän kuin Elias Lönnrot. Pyörö ei jäänyt Suomen kieleen toisin kuin esitelmä, harrastus, tasa-arvo ja valtava.

Toinen näyttelyssä pyöreitä muotoja oleva sarja on tekstiilitaiteeseen kuuluva säätä ja vuodenaikoja kommentoiva uniikki triptyykki Arktinen aika: Rankkasade, Kaamos ja Lumimyrsky. Tämä sarja on valmistunut keväällä 2023, jolloin lumimyrskyistä oli jäljellä vain sulavat lumikasat talon pohjoispuolella.

Leila Lipiäinen on Lapin Taiteilijaseura ry:n, MUU ry:n ja Suomen Taidegraafikot ry:n jäsen. Hänen teoksiaan on mm. Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Rovaniemen taidemuseon kokoelmissa. Hän on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja, joka opettaa myös kokeellista grafiikkaa.

Kuvan teos: PYÖRÖ 5, sarjasta Musta pyörö, 2020, kivilitografia. Kuva: Marko Junttila.

Taiteilijan yhteystiedot: