Kaikki tapahtumat

Risto Immonen – Muistonäyttely

Valokuva: Timo Nieminen, 1987.

Kolarissa 11.11.1948 syntynyt kuvanveistäjä ja taideseppä Risto Immonen asui ja työskenteli Muurolassa. Kuvanveistäjänä hän oli raudan, teräksen, puun ja lumen käsittelijä sekä suvereeninen modernin muotokielen – muodon ja tyhjän tilan – taituri. Risto oli koulutukseltaan seppämestari ja kuvanveistäjänä itseoppinut. Hän oli valmistunut käsiteollisuusopettajaksi (1973), peruskoulun teknisen käsityön opettajaksi (1976) ja taontatyön tekijäksi (1987).

Ristolla oli lukuisia yksityisnäyttelyitä taidegallerioissa vuodesta 1989 alkaen sekä Suomessa että mm. Ruotsissa, Itävallassa ja Saksassa. Hän osallistui ryhmänäyttelyihin ja kuvanveistotapahtumiin eri puolilla maailmaa, mm. Japanissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Riston työ julkisen taiteen tekijänä oli merkittävää. Hänen julkisia veistoksiaan on Suomessa ja maailmalla, kuten Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa ja Kiinassa. Risto hallitsi monumentaalisen kuvanveiston ja teokset asettuvat vuoropuheluun ympäröivän luonnon ja arkkitehtuurin kanssa.

Risto oli Suomessa Suomen kuvanveistäjäliiton, Taidekäsityöläiset TAIKO ry:n, Ornamon sekä Lapin taiteilijaseuran jäsen. Hän kuului myös kansainvälisiin veistäjäliittoihin, kuten International Association of Monumental Sculpture Events ja International Sculpture Symposium Alliance. Hänen toiminnalleen oli tyypillistä toiminta käsityö- ja kuvataidealan välisesti mahdollistaen monipuolisen työkuvan ja taiteilija-yrittäjyyden. Viime vuosina hänen hallitsemansa käsityöperustainen nykytaide on tullut yhä arvostetummaksi. Taidesepät-yhdistys myönsi Ristolle elämäntyöpalkinnon vuonna 2017. Se oli tunnustus modernista sepäntyöstä nyky-yhteiskunnassa.

Lapin taiteilijayhteisö luotti Ristoon. Hän toimi uransa aikana Lapin taiteilijaseuran hallituksessa ja vuosina 1999–2001 hallituksen puheenjohtajana sekä Lapin taidetoimikunnan jäsenenä useina vuosina (2013–2015, 2017–2018). Risto toimi myös taide- ja käsityöalan sivutoimisena opettajana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. 2000-luvulla hänet kutsuttiin useita kertoja opettamaan lumi- ja jääveistoa. Opettajana Risto oli pidetty.

Seppänä Risto teki muun muassa tilaustöitä. Yksi hänen tärkeistä asiakkaistaan oli Kakslauttanen Arctic Resort, jonka kiinteistöissä Riston kädenjälki on näkyvissä. Hän olikin paitsi taiteilijaseuran myös Kakslauttasen luottomies. Risto toimi Kakslauttasen Arctic Arts Week tapahtuman taiteellisena johtajana ja kuraattorina vuodesta 2010 alkaen. Hän toi tapatumaan omat kansainväliset taiteilijaverkostonsa. Risto oli aktiivisesti mukana myös Oranki Art -tapahtumissa Pellossa.

Riston paja Muurolassa hiljeni 11.6.2020. Muistamme hänet lempeänä, yhteistyökyisenä ja avoimena ihmisenä, jonka kanssa oli helppo tulla toimeen ja joka ajatteli ja tunsi syvästi. Ristolla olikin ystäviä ympäri maailman. Niin Lapissa kuin maailmalla jäimme kaipaamaan häntä.

Maria Huhmarniemi, Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja

Riston teoksia Rovaniemellä ja lähialueilla:
Uloskävely, Rovaniemen kansalaistori
Nätti-Jussi-veistos Arktikumin puistossa
Parvi, kiertoliittymä Korkalovaarassa
Viimeisellä Rajalla, Kokoushuone, Rovakatu 1, Rovaniemen kaupunki
Tempo, Komppi ja Solo seinäteoskokonaisuus Kolpeneen palvelukeskuksessa
Risti, Sairaalakadun terveyskeskuksen vainajien saattohuone
Tottohalli-seinäreliefi, Muurolan urheiluhalli
Lähetyskynttelikkö, Seitsemän mannerta, Rovaniemen pääkirkon eteinen
Krusifiksi, kyntteliköt ja alttariesineet, Tavivaaran kappeli
Muualle haudattujen muistelupaikka, Muurolan kappeli
Kynttiläveistos, sairaalan pääaula Lapin keskussairaala

Ristoa muistellaan ja muistonäyttely avataan lauantaina 21.11.2020 sekä Galleria Napassa että galleria tuula y:ssä. Tarjoilua on ulkona molemmissa gallerioissa. Galleria tuula y:stä siirrymme Arctic Light Hotellin pihan kautta kävellen pääkirjastolle ja sieltä Galleria Napaan. Matkan varrella on muutamia Riston teoksia. Pukeuduthan sään mukaan. Voit ottaa mukaasi myös lyhdyn.

”Kun vasara asettuu lepäämään, henki jatkaa kulkuaan.”

Lämpimästi tervetuloa!

Kello 16:00 Galleria tuula y, Aallonkatu 2 C, tarjoilua ulkona
Arctic Light Hotellin piha – pääkirjaston piha

Kello 17:30 Galleria Napa – Glögiä ja piparkakkuja ulkona, ohjelmaa klo 18:00 alkaen.

Galleria Napa avoinna: ti-to klo 12–18, pe klo 11–17, la klo 12–16, sunnuntaina ja maanantaina suljettu.

Galleria tuula y, Aallonkatu 2 C, avoinna: ti-pe 10-16, la 12-16 ja sopimuksen mukaan.