Kaikki uutiset

Ars Nartae 2023

Galleria Kellokkaassa 18.2.–5.4.2023

Tunturi-Lapin Nykytaideviikot, Ars Nartae, järjestetään toista kertaa Äkäslompolossa Galleria Kellokkaassa alkavan hiihtosesongin aikana. Avoimen haun kautta valitut teokset keskustelevat aiheesta Kenen maisema?

Laaja nykytaiteen näyttely on Lapin taitelijaseuran sekä Kulttuuriyhdistys Valsan yhteistyössä tuottama kokonaisuus. Sen tuottaa ja kuratoi seurojen edustajat Eveliina Mänty-Ollanen ja Tanja Koistinen. Työryhmän kolmas jäsen, Antti Huhtala, vastaa visuaalisesta markkinoinnista.

“Tänä vuonna näyttelyyn haki 127 taiteilijaa 466 teoksella. Kuratointiurakka oli suuri, mutta sitäkin antoisampi. Oli mahtava päästä kasaamaan kokonaisuutta näin hienosta joukosta. Moni erinomainen teos ja taiteilija jäi ulkopuolelle, kun teoksia valittiin kokonaisuus ja teema edellä. Teosehdotuksia tuli ympäri Suomen sekä myös kansainvälisiltä vesiltä.” sanoo Tanja Koistinen Lapin taiteilijaseurasta.

“Viime vuonna haimme nimenomaan pohjoiseen linkittynyttä taidetta. Tänä vuonna keskityimme teemaan, joka kosketti ilmeisen monia. Valitut teokset kokonaisuutena kertovat maisemasta muovautujana: Maisemalla on muisti, itseisarvo ja oma näkökulmansa. Vaikka tekijä on poissa, teos elää.” kertoo Eveliiina Mänty-Ollanen Kulttuuriyhdistys Valsalta. Ars Nartae tähtää vuosittaiseksi tapahtumaksi, joka tarkastelee taiteen keinoin pohjoiseen liittyviä kysymyksiä. Näyttelykonseptin ydin on alun alkaen ollut kriittinen näkökulma sekä reilun taiteen periaatteet: Näyttelyyn osallistuminen on taiteilijalle maksutonta. Tänä vuonna näyttelyproduktio sai TAIKE:lta rahoituksen harvaana asuttujen alueiden kulttuurihankehaussa

Ars Nartae tähtää vuosittaiseksi tapahtumaksi, joka tarkastelee taiteen keinoin pohjoiseen liittyviä kysymyksiä. Näyttelykonseptin ydin on alun alkaen ollut kriittinen näkökulma sekä reilun taiteen periaatteet: Näyttelyyn osallistuminen on taiteilijalle maksutonta. Tänä vuonna näyttelyproduktio sai TAIKE:lta rahoituksen harvaana asuttujen alueiden kulttuurihankehaussa.

Artikkelikuvan teostiedot:
Jenni Hämäläinen, Vettä vettä vettä, 2022. Akryyli ja tussi kankaalle, 60 x 60 cm