Kaikki tapahtumat

Heidi Hänninen – Uudet todellisuudet

”Taivas ja Maa” (2020) Kontula Art Schoolin aikuisten ryhmän ensimmäinen seinämaalaus toteutettuna Kontulan kirjaston päätyseinään. Teos perustuu yhteisötaiteilija Heidi Hännisen haastatteluihin Kontulan ruokajonossa koronakeväänä 2020.

KAS! Kontula Art School on katutaiteeseen ja julkisiin teoksiin keskittynyt, vaihtoehtoinen ja yhteisöllinen ilta- ja viikonloppu”koulu”, joka toimii Itä-Helsingissä, erityisesti Kontulan alueella. Kaikille avoin toiminta on maksutonta ja sen tarkoituksena on tuoda ihmisiä erilaisista taustoista yhteen, taiteen tekemisen äärelle.

Kontula Art Schoolin aikuisten ryhmä maalaamassa matalan kynnyksen päivätoimintakeskus Symppiksen julkisivua.
Kontula Art Schoolin lasten ryhmä toteuttamassa Sateenkaarijoki-nimistä seinämaalaustaan Kontulan kirjaston lasten osaston taakse.

Yhteisötaiteilija ja taidepedagogi Heidi Hännisen luotsaamissa, aikuisten ja lasten ryhmissä suunnitellaan ja toteutetaan muun muassa seinämaalauksia omaan asuinympäristöön. Heidi on opiskellut monumentaalimaalausta Pietarin taideakatemiassa (2008-2009) ja osana Lapin yliopiston opintojaan (TaM 2017) ja kuvanveistoa Kuvataideakatemiassa (KuM 2016). Osana taideopintojaan Hänninen on erikoistunut yhteisöllisiin projekteihin. Seinämaalauksia Hänninen on tehnyt vuodesta 2010 ja katutaiteen keinoja hän on käyttänyt osana yhteisöllistä taidepraktiikkaansa vuodesta 2013.

Kontula Art Schoolin toiminta alkoi elokuussa 2019 ja toimintaa on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja Alfred Kordelinin Säätiö. Vuoden 2020 aikana KAS!-kollektiivi toteutti kolme muraalia Kontulan ostoskeskuksen alueelle: korona-aiheisen sanataideteoksen Kontulan kirjaston päätyseinään, lasten suunnitteleman Sateenkaarijoen kirjaston takana olevaan muuriin ja vuoden pääteoksen Kontulan Symppiksen julkisivuun yhteistyössä päihde- ja mielenterveystyön asiakkaiden kanssa.

KAS! Kontula Art School on myös osa Heidi Hännisen yhteisötaiteellista tutkimusta. Tutkimus tarkastelee KAS!-taidekoulun kollektiivin itähelsinkiläisten osallistujien kokemuksia yhteisön jäsenyydestä ja toimijuudesta sekä taiteen tekemisen prosessien vaikutusta näihin kokemuksiin. Hänninen tarkastelee yhteisötaidetta ja sen keinoja huomioiden erityisesti niitä käytänteitä ja periaatteita, jotka vahvistavat yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden kokemusta KAS!-taidekoulun toiminnassa. Tarkastelun keskiössä ovat yhdessä suunnitellut taideteokset, niiden syntyyn johtaneet prosessit ja valmiiden teosten vaikutus tilan käyttöön, yhteiseen omistajuuden kokemukseen sekä yhteisestä ympäristöstä huolehtimiseen. Lisäksi Hännistä kiinnostavat yhteisöllisen taidetoiminnan vaikutukset tekijöidensä identiteettikysymyksiin.

Uudet todellisuudet-näyttely esittelee KAS!-hankkeen prosessia käytännön esimerkkien kautta ja avaamalla teoreettista taustapohdintaa. Heidi työskentelee kuukauden ajan Galleria Napassa ja kutsuu kaikki mukaan tekemään, ajattelemaan ja kyseenalaistamaan yhdessä kaikkea sitä mikä liittyy (julkiseen) taiteeseen ja sen tekijyyteen. Näyttelyn ensimmäisen viikon (20.2 – 27.2) aikana tilaan rakennetaan sosiaalisesti sitoutuneen taiteen käsitekarttaa ja luodaan yhteistä visuaalista todellisuutta.

Heidi ohjaa galleriatilassa yhteisötaiteen työpajaa, johon voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia 27.2 osoitteeseen . Työpaja on avoin kaikille ja erityisesti yhteisötaiteesta kiinnostuneille.

Aikataulu:
Työpaja tiistai 2.3 – perjantai 5.3: klo 17:00-20:00
Työpajan yhteinen koonti lauantai 6.3 klo 16:00 – 18:00
Työpajoissa on tarjolla pientä purtavaa.

Ti-la 9.3-13.3 yhteisöllisen taiteen teoriaa.

Keskiviikkona 10.3 klo 16:00 – 18:00 kaikille avoin luento katutaiteesta osana yhteisötaiteen kenttää

Lauantaina 13.3 klo 12:00 – 14:00 näyttely kiteytyy kaikille avoimessa paneelikeskustelussa, jossa pohdiskellaan yhteisötaiteen mahdollisuuksia ja eettisiä kysymyksiä.

Koronatilanteen vuoksi on suotavaa ilmoittautua etukäteen (ke 10.3 mennessä) sähköpostitse.

Näyttelyn avajaisia vietetään Galleria Napassa perjantaina 19.2.2021 klo 18-20.