Kaikki tapahtumat

Toinen välierä – Anne Järvi

Anne Järvi 105 (2018) tussi pleksille 25 x 40 cm
Anne Järvi (2018) tussi pleksille 25 x 40 cm
Anne Järvi 13 (2018) tussi pleksille 25 x 40 cm
Anne Järvi (2018) tussi pleksille 25 x 40 cm

Kilpailu on edennyt toiseen välierään. Huonoimmat on jo pudotettu kyydistä ja voiton tavoittelu on entistä tiukempaa. Kilpailu jatkuu, kunnes radalla kulkee vain yksi juoksija, mutta silloinkin voitto pakenee tavoittelijaa.

Toinen välierä kuvaa kilpailusta elävää yhteiskuntaamme. Suorittaminen ei jää vain juoksuradoille, vaan iskostetaan osaksi jokapäiväistä arkeamme. Saamme ihanteen, jota on tavoiteltava, ja jonka sivuuttaminen leimataan laiskuudeksi ja kunnianhimottomuudeksi. Kilpailun uskotaankin tuottavan menestystarinoita: Jokainen on oman onnensa seppä, ja yksilö määrää itse onnistuminen ja epäonnistumisensa. Menestyäkseen ihmisen on voitettava muut ja itsensä ja tavoiteltava paikkaa huipulta. Kilpailu kuluttaa kuitenkin myös loppuun. Se luo riittämättömyyden tunteen, sillä on kuinka menestynyt tahansa, kukaan ei voi voittaa ikuisesti. Yhteiskunta ruokkii tätä tunnetta ja käyttää hyväkseen siihen sisältyvää epävarmuutta. Ihminen alkaa kontrolloida omaa käyttäytymistään täyttääkseen hänelle asetetun mahdottoman ihanteen. On kehitettävä itseään ja lyötävä omat ennätyksensä, ja näin elämä täyttyy tavoitteista ja suorituksista, jatkuvasti eteenpäin siirtyvästä kalkkiviivasta.

Anne Järvi on Turussa asuva kuvataiteilija, joka työskentelee piirrosanimaation, piirroksen sekä tekstiiliveiston parissa. Järven teokset käsittelevät usein juuri kilpailua ja epäonnistumista sekä erilaisia yhteiskuntaan sisäänrakennettuja valtarakenteita.

Lisätietoa: www.annejarvi.fi

Toinen välierä – Anne Järvi, Studio Mustanapa 20/02/2021 – 16/03/2021