Kaikki uutiset

Kolpeneen yhteisöllisen taideseinämaalausprojektin julkistamistilaisuus 26.10.2021

Seinämaalausprojekti alkoi elokuun alussa kestäen kolme kuukautta. Projektin tavoitteena oli osallistaa Koivuojankadun monivammaiset asukkaat, heidän omaisensa ja henkilökunta toteuttamaan kuvataiteilija Juha Mytkäniemen kanssa yhteinen voimaannuttava ja hyvinvointia edistävä taideseinämaalausteos.

Projektin lähtökohtana olivat eettiset arvot, hyvinvointia rakentavat tekijät ja toisen ihmisen kunnioittaminen. Seinämaalausteos jää Koivuojankadun asumisyksikköön pysyväksi taide-elämykseksi vanhoille ja uusille asukkaille, heidän omaisilleen ja henkilökunnalle.

Taideseinämaalausprojektin on toteuttanut Lapin taiteilijaseura yhteistyössä Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen kanssa. Rahoittajana oli Suomen kulttuurirahasto.

Koivuojankadun seinämaalausteoksen julkistamistilaisuus pidettiin tiistaina 26.10.2021 klo 14.30. Tilaisuuden avasi Kolpeneen kuntayhtymän johtaja Anita Lammassaari. Hän toi esille projektin tärkeyden ja sen merkittävyyden osallistujille. Lapin taiteilijaseuran puheenvuoron piti projektivastaava Mika Harjumaa. Hän kertoi lyhyesti Lapin taiteilijaseuran monipuolisesta toiminnasta ja yhteisöllisen seinämaalausprojektin eri vaiheista. Harjumaa kiitteli kaikkia projektiin osallistuneita yhteistyöstä ja siitä, että projektin tavoitteet saavutettiin. Yhteisöllinen seinämaalausteos on Harjumaan mukaan sellainen, että siinä näkyvät osallistuneitten toivomukset, muistot, ajatukset ja itselleen tärkeät asiat.

Juha Mytkäniemi piti kuvataiteilijan puheenvuoron. Hän kertoi projektin olleen hänelle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä ja hän on nauttinut työprosessin jokaisesta vaiheesta. Mytkäniemi kiitteli asukkaita aktiivisesta osallistumisesta, asukkainen omaisia ja henkilökuntaa. Hän kertoi projektin olleen matka, jossa hän on oppinut itsestä ja toisista, elämästä. Mytkäniemi sanoi muistavansa tämän projektin loppuikänsä ja hän oli kiitollinen siitä, että sai olla mukana tässä ainutlaatuisessa projektissa.

Koivuojankadun kiitokset henkilöstön ja asukkaiden puolesta toimitti palveluesimies Maarit Tallqvist. Hän piti projektia onnistuneena ja tärkeänä. Mytkäniemi ja Harjumaa olivat tulleet osaksi heidän työyhteisöä, asukkaat odottivat, että pääsevät maalaamaan ja osallistumaan projektiin. Tallqvist arveli, että projekti oli yhdistänyt myös heidän työyhteisöään. Hän oli iloinen onnistuneesta seinämaalausteoksesta. Julkistamistilaisuus päättyi Myllärin pajan musiikkitervehdykseen.

Projektivastaava Mika Harjumaa oli tyytyväinen siihen, kuinka hyvin asukkaat ja henkilökunta osallistuivat seinämaalausteoksen maalaamiseen. Häntä ja Mytkäniemeä oli ilahduttanut myös se, kuinka hyvin työyhteisö otti heidät vastaan. Haikeaa oli, että projekti päättyi, mutta Harjumaa arvelee, että kaikki siihen osallistuneet saivat siitä itselleen hyvän mielen, onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemuksia.

Vastaa