Kaikki uutiset

Lapin Taiteilijaseuralle Barentsin kulttuuristipendi

Barentsin kulttuuristipendit jaettiin tiistaina 26. lokakuuta Norjan Tromssassa. Kaikkiaan stipendejä myönnettiin neljä. Lapin Taiteilijaseuran stipendin arvo on 10 000 euroa. Stipendejä jaetaan joka toinen vuosi, vuonna 2019 sen sai pohjoissuomalainen kulttuurilehti Kaltio.

Palkintoa olivat Tromssassa vastaanottamassa Lapin taiteilijaseuran hallituksen jäsenet Savu Korteniemi ja Panu Johansson.

Savu Korteniemi kuvailee tunnelmiaan jakoseremonian jälkeen:

– Barentsin kulttuuri- ja yhteistyöstipendin myöntäminen Lapin taiteilijaseuralle oli hieno ja merkittävä huomionosoitus. Olemme Panun kanssa olleet kuratoimassa tämän vuoden Young Arctic Artists -näyttelyä ”Kamppailu / Fight”, joka avautui viime lauantaina Norjassa Alattiossa (eli Altassa). Ajoimme suoraan Alattiosta Tromssaan, jossa stipendinjako toteutettiin 18. Barentsin euro-arktisen ministerineuvoston kokouksen yhteydessä. Tämä rengasmatka Pohjois-Norjan rannikolle oli mieleenpainuva monessakin mielessä: ensiksikin oli mukava huomata kuinka merkityksellistä onkaan tuoda taiteilijoita ja taideyleisöä yhteen eri puolilla pohjoisia alueita: Young Arctic Artists 2021 todella kiinnosti Ruijan rannikon ihmisiä. Toiseksi, Tromssan stipendinjakoseremonia kaikessa juhlavuudessaan osoitti, että taiteella on myös laajempaa merkitystä osana pohjoisten maiden yhteistyötä; taide ja kulttuuri on niin tärkeä asia, että se on luonteva nostaa osaksi pohjoismaiden ja Venäjän ulkoministerien tapaamista. Kolmanneksi haluaisin tuoda esille käytännöllisen puolen: stipendinjakotilaisuus tarjosi myös mahdollisuuden tutustua toisiin taiteilijoihin ja kulttuurintekijöihin ympäri Barentsin aluetta. Koen, että erityisesti pohjoisessa toimivien taiteilijoiden kohtaamisessa ja kokemusten jakamisessa on jotain hyvin koskettavaa. Koen, että meillä on paljon yhteistä. Me puhutaan jollain tavalla samaa kieltä.

Uskon, että Barentsin kulttuuriyhteistyöstipendi osaltaan mahdollistaa Lapin taiteilijaseuralle rajat ylittävän yhteistyön jatkamisen ja syventämisen. Toivon että mahdollisimman moni Lapin taiteilijaseurassa pääsisi tähän toimintaan mukaan. Tietysti toivon, että voisin myös itse olla mukana toimimassa taiteen puolesta pohjoisessa.

Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja Maria Huhmarniemi kertoo stipendin merkityksestä seuraavasti:

– Olemme tehneet Barentsin alueen kulttuuriyhteistyötä sinnikkäästi. Meille rajojen ylittäminen tarkoittaa näyttelyjen ja teosten liikkuvuutta, kansainvälisten näyttelyiden tuottamista Suomen Lappiin paikallisille yleisöille sekä ystäviä ja sukulaissieluja Barentsin alueella. Stipendi on merkittävä tunnustus.

Lisää aiheesta Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla:

https://minedu.fi/-/lapin-taiteilijaseuralle-10-000-euron-barents-stipendi

Kuva Jonas Sjøkvist Karlsbakk
Kuva Jonas Sjøkvist Karlsbakk
Kuva Maija Lummepuro
Lapin taiteilijaseura Young Arctic Artists 2021
Lapin taiteilijaseura Young Arctic Artists 2021

Vastaa